İşitme cihazları dışarıdan gelen sesleri bir mikrofon aracılığı ile toplayan ve şiddetini yükselterek kulağın duyabileceği seviyeye getiren elektroakustik aletlerdir.
Sıkça Sorulan Sorular – İşitme Cihazı
Tespit edilen işitme kaybının ilaç tedavisi ya da ameliyatla düzelme ihtimalinin olmadığı durumlarda işitme cihazı kullanılır.
Bütün işitme cihazlarında ses önce bir mikrofon tarafından toplanır. Sonrasında işlenir, şiddeti arttırılır ve hoparlör tarafından kanal içi işitme cihazı kullanıyorsanız direkt kulak kanalınıza, kulak arkası bir model kullanıyorsanız boynuz ve hortum aracılığı ile kulak kalıbınız üzerinden kulak kanalınıza gönderilir.
Analog işitme cihazları gelen sinyali elektrik sinyaline dönüştürürken dijital işitme cihazları gelen sinyali bilgisayar teknolojisinde kullanılan digit – rakam (0,1) ‘e çevrilir. Çevrilen sinyal bilgisayar ortamında dijital olarak işlenir ve tekrar analog akustik sinyal olarak dinleyiciye ulaştırılır.
İşitme kaybınızın seviyesi kullanabileceğiniz işitme cihazının tipinin seçiminde son derece etkilidir. Hafif dereceli işitme kaybına sahip bir kişi kanal içinde kalan modelleri kullanabilirken işitme kaybı kısmen ilerlemiş bir kişinin kanal içi işitme cihazı kullanabilmesi teorik olarak mümkün değildir. Yapıları itibari ile kanal içi işitme cihazları sadece belli oranda bir güç üretebilirler. Daha fazla güce ihtiyaç duyanlar, işitme kayıplarının üstesinden gelebilmek için kulak arkası model tercih etmek zorundadırlar. Sadece estetik görüntü olarak tercih edilen ve işitme kaybını örtemeyen bir kanal içi işitme cihazı bize göre kulakta sadece süs olarak kullanılabilir. Kişinin işitmesine olumlu hiçbir faydası dokunamaz..
İşitme kaybı tıpkı parmak izi gibi bireysel ve kişiye özeldir. Her bireyin ihtiyaç duyduğu amplifikasyon oranı ve özellikler birbirine göre farklılık gösterir. 80 yaşında, vaktini çoğunlukla evinde geçiren bir birey ile 40 yaşında, aktif iş yaşantısına devam eden bir bireyin ihtiyaçları ve beklentileri birbirinden oldukça farklıdır. Hafif dereceli işitme kaybına sahip bir birey ile çok ileri işitme dereceli işitme kayıplı birey için de aynı şey geçerlidir. Bu gibi durumlardan dolayı herkesin ihtiyacına yönelik olarak üretilen farklı özellikler ile donatılmış işitme cihazı aileleri ortaya çıkmıştır. Her bir seri farklı beklentileri ve istekleri karşılamaktadır..
Her iki gözde yaşanan görme bozukluğu yaşanılan durumlarda tek camlı gözlük kullanımı ne kadar yanlış ise her iki kulağınızda da işitme kaybı olduğu durumlarda mutlak suretle iki işitme cihazı kullanılmalıdır. Bu kişinin yaşam kalitesini arttırabilmek için gereken en önemli unsurdur.
Oldukça yaygın olarak duyduğumuz bu düşünce kesinlikle yanlıştır. Kulak asıl işitme cihazı kullanılmadığında tembelleşir ve hassasiyetini yitirir.
Genel olarak ekonomik sorunlardan dolayı bu yöntem tercih edilmektedir. Kısmen yanlış olmasına rağmen yine de tek cihaz kullanılacak ise genel olarak daha iyi duyan kulağın cihazlandırılması tercih edilir. Önerimiz koşullar ne olursa olsun her iki kulağınızda da işitme kaybı olduğu durumlar da iki kulağınıza da işitme cihazı takılmasıdır.
En iyi cihaz bize göre kişiye en detaylı inceleme sonrasında takılan işitme cihazıdır. İyi bir işitme cihazı sadece sesi değil aynı zamanda kişinin yaşam kalitesini de yükseltmelidir.
İşitme cihazında bulunan telecoil bazı yardımcı dinleme üniteleri aracılığı ile yönlendirilen manyetik ses dalgasını işitilebilir sese dönüştürmeye yarar. Örnek olarak telefon ahizesinde bulunan bobin vasıtası ile gönderilen ses dalgaları telecoil tarafından toplanır ve işitilebilir ses haline dönüştürülür.
En uygun durum budur fakat hasta evden çıkamayacak durumda ise evde uygulama hizmeti veren ekibimiz ile uygulama hizmetinizi evinizde alabilirsiniz. Bunun için hastanın bir K.B.B. hekimi tarafından muayene edilmiş ve işitme cihazı kullanabileceği onaylanmış olması gerekmektedir.
İşitme cihazı adaptasyon süreci bittikten sonra tüm gün boyunca kullanılmalıdır. Bu kişinin işitsel yeteneklerini sürekli olarak aynı seviyede tutmak için çok önemlidir.
Geleneksel işitme cihazlarını güvenle kullanabilirsiniz fakat yeni nesil kablosuz bağlantı özellikleri olan işitme cihazlarını kullanan kişiler işitme cihazlarını kullanmaya başlamadan önce kablosuz bağlantı özelliklerini ve etkileri ile ilgili olarak doktorlarına danışmaları uygun olacaktır.
Gözlük kullanımı işitme cihazı kullanımınıza engel bir durum yaratmaz.
Gece yatarken işitme cihazınızı çıkartmak kulağınıza baskı yapıp acıtmaması için iyi olacaktır. Ayrıca gece kulağınızın hava alması sağlık ve temizlik açısından iyidir.
İşitme cihazı alırken üç fiziksel ve beş kişisel faktöre dikkat etmelisiniz. Fiziksel faktörler, işitme kaybınızın derecesi, kulağınızın anatomisi ve iki cihaz kullanmanızın gerekip gerekmediğidir. Kişisel faktörler ise, iletişim ihtiyaçlarınız, cihazı kullanabilme beceriniz, ses kalitesi, fiyat ve kozmetik görünüm olmalıdır. Tüm bunların yanı sıra aldığınız markanın ve firmanın size sunduğu servis, hizmet, teknik servis desteği vb. kriterleri göz önünde bulundurmalısınız.